Ruhezeit Abgelaufen – Hans van Houwelingen/ Bureau Venhuizen

Opdrachtgever
Gemeente Haarlemmermeer

Kunstenaars
Hans van Houwelingen, Bureau Venhuizen

Datum
10 mei 2009
/ 17 mei 2009

Voor de Gemeente Haarlemmermeer organiseerde ik samen met Martijntje van Schooten de opening van de kunstmanifestatie ‘Ruhezeit Abgelaufen’.  Aanleiding voor de kunstmanifestatie is de opening van het kunstwerk Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen van Hans van Houwelingen op 10 mei 2009.

Programma:
14.00 Opening van het kunstwerk ‘Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen’ van Hans van Houwelingen en de tentoonstelling Ruhezeit Abgelaufen door Lex ter Braak, directeur van Fonds BKVB.

14.30-17.00: Dichters, denkers, muzikanten, kunstenaars en wetenschappers over de hedendaagse dood.

Interviews met:
– Eric Venbrux, antropoloog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij doet  onderzoek onder de titel Refiguring Death Rites.
– Willem Velthoven, directeur Mediamatic, beschouwd de ‘onmogelijke’ dood op het internet.
– Arpad Nesvadba, directeur begraafplaats Zorgvlied, spreekt over de ontwikkeling van de moderne begraafplaats.
-Mohammed Ajouaou, theoloog, over de interculturele dodenplaats
-Jellie Brouwer (Kunststof Radio NPS), moderator

Performances door:
-Dichter Koos Dalstra
-Dichter Frank Starik
-Luc Devens (Rock4), zanger
-Hilary Jeffery, trombonist
-Raoul Teulings, filosoof

17 mei 2009 14.00-16.30
Op zondag 17 mei 2009 van 14.00 tot 16.30 uur vindt de première plaats van LEVEN, het spel van kunstenaar Hans Venhuizen en spelontwikkelaar Wouter Baars.

Deze oeruitvoering vindt plaats in het kader van de manifestatie ‘Ruhezeit Abgelaufen’. LEVEN, het spel wordt gespeeld met spelers die intensief worden geconfronteerd met de grillen van het lot èn de invloed die afkomst, karakter en toeval daarop hebben. Onvermijdelijk voor alle deelnemers is de dood. Door kracht en hoop op te bouwen, en vooral door slimme vriendschappen te sluiten, worden de overlevingskansen van de deelnemers aanmerkelijk vergroot en kunnen ze een lang en gelukkig leven hebben.

LEVEN, het spel is een unieke, leerzame en soms confronterende ervaring. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om mee te doen.