The New York Times Magazine

What’s Next? is de vraag die Foam zichzelf en anderen het hele jaar door stelt in het kader van haar tienjarig bestaan. Van 4 tot 20 juli is Foam op het internationale fotografiefestival Les Recontres d’ Arles met tentoonstellingen en activiteiten vanuit haar hoofdkwartier La Bourse du Travail op de Rue Parmentier. Curator Kim Knoppers doet deze week dagelijks verslag. Vijfde dag: trefzeker.

Een kerk omtoveren tot tentoonstellingsruimte, iedere curator weet dat dat geen gemakkelijke opgave is. Vaak gaat het jammerlijk mis omdat het werk in de ruimte verzuipt, de muurtjes knullig in elkaar worden getimmerd en de foto’s niet optimaal worden belicht. Kathy Ryan, chief photo editor van The New York Times Magazine en Lesley A. Martin van Aperture zijn er wonderwel in geslaagd. Toegegeven, het is een relatief ‘makkelijke kerk’, de Église Sainte-Anne. Geen dominante pilaren, wel lichtgekleurde stenen en een intieme sfeer. Maar belangrijker: de fotoseries zijn van een uitzonderlijk niveau.

Ryan maakte een selectie uit de series die de afgelopen jaren in The New York Times Magazine werden geplaatst. Als je de tentoonstelling ziet, lijkt het alsof ze daar in New York nog nooit een foute keuze hebben gemaakt. Trefzeker kun je de verstrekte opdrachten zeker noemen. En niet altijd voor de hand liggend: Olympische sporters in het typische Ryan McGinley handschrift, kunstenaars als Thomas Demand en Gregory Crewdson die ook een plek vinden in dit wijdverspreide magazine.

De verscheidenheid aan fotografie is groot. Portret, mode, fotojournalistiek, documentair, alle genres kunnen. En dat maakt het zo goed. Fris, verrassend en van hoog niveau. Op de tweede locatie, Cloitre Saint-Trophime, word je een kijkje achter de schermen gegund. De getoonde contactvellen, aantekeningen en lijstjes maakt de presentatie extra interessant omdat het veel zegt over de werkwijze van The New York Times Magazine. Maar de series zijn op zichzelf meer dan de moeite waard.

Zie voor het Foam programma: foam.org/whatsnext

08/07/2011


Reageer

Logged in as . Log out »