Souk – Het Concertgebouw

Locatie: Het Concertgebouw, Amsterdam

Datum: 20 maart – 4 mei 2014

Tijdens Souk presenteert Foam vier projecten rondom Lifestyle in the Middle East op de posterborden in Het Concertgebouw. Foam zoomt daarmee in op verschillende subculturen in verschillende regio’s zoals Marokko, Iran, Gaza en Soedan.

Tijdens Souk presenteert Foam een aantal fotografen die fashion en lifestyle in de Mena-regio (Midden Oosten en Noord-Afrika, hiertoe wordt ook vaak Iran gerekend) in beeld hebben gebracht: Amirali Ghasemi, Theran Remixed: Party Series (2005- heden) in Iran, Laila Hida, The Berber Cowboy (2014) in Morocco, Alex Klein & Bryan Derballa, Surfin’ Gaza (2009) in Gaza en Pedro Matos, The Darfur Satorialist (2012- heden) in Soedan.

 

Pedro Matos – The Darfur Satorialist
Darfur is modebewust. Achter het conflict en de beelden die op ons netvlies staan gebrand is meer: een trots volk dat kleurige combinaties draagt. Pedro Matos (Portugal) is een hulpverlener die de afgelopen jaren in Darfur heeft gewoond. Zijn blog The Darfur Satorialist reflecteert zijn eigen verbazing over de modegevoelige vrouwen en mannen die hij ontmoette in vluchtelingenkampen in deze afgelegen regio in Soedan. Hoe afgelegen ook, overall is mode. “Het verhaal van oorlog wordt steeds verteld maar er zijn ook andere realiteiten hier. Ik wil deze realiteit laten balanceren met de realiteit van de oorlog.”

Darfur, in het Arabischدارفور genoemd, is een regio in het westen van Soudan. Het grenst aan Libië, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er is al lang een gewapend conflict aan de gang dat wordt uitgevochten door de regering in Khartoem en de Janjaweed, een militie van plaatselijke Arabische stamen aan de ene kant en rebellengroepen van Niet- Arabische bevolkingsgroepen aan de andere kant.

https://www.facebook.com/DarfurSartorialist

 

Alex Klein & Bryan Deraballa – Surfin’ Gaza
In april 2009 reisde n Amerikanen Alex Klein, filmmaker en Bryan Derballa, fotograaf, naar Israël om de grens met Gaza over te steken. De zon scheen aan beide kanten van de muur, en in het water verdween het rumoer van het conflict. Surfin’ Gaza toont een kant van de Gaza strook die de meesten van ons niet kennen.

Klein en Derballa reisde naar Gaza om de bijzondere surffilm God Went Surfing with the Devil te maken. In 2007 ging een klein groepje mannen surfen in Gaza, de surfborden delend die zij ondanks het conflict in Gaza hadden weten te krijgen. Het gerucht verspreidde zich snel en een groep van Israëliërs en Amerikanen begon surfplanken te brengen naar Gaza. Bijna dagelijks waren er militaire acties maar de surfers in de regio overwonnen deze moeilijke omstandigheden om zich te kunnen overgeven aan de golven.

http://www.1980editions.com/

http://bryanderballa.com/

 

Laila Hida – The Berber Cowboy
Ergens tussen de Hohe atlas en de Kleine Atlas in Zuidoost Marokko, woont de Berber cowboy Driss Fakhereddine met zijn zes paarden. In de Berber cultuur zijn paarden erg belangrijk. Zij vergezellen een man tijdens zijn leven. Een huis zonder een paard is een droevig huis.

De Marokkaanse Laila Hida is geïnteresseerd in het documenteren van het leven van mensen en zij raakte door Driss gefascineerd. Volgens Hida valt veel te leren van mensen als Driss die in de minder bekende gebieden van Marokko met heel weinig kunnen (over)leven. Driss respecteert de natuur, de mensen van zijn dorp en de Berber cultuur

Laila Hida is een fotograaf die de laatste jaren veel campagnes heeft geschoten voor fashion magazines. Nu concentreert zij zich meer op persoonlijk werk. Haar werk is sterk beinvloed door haar werk in de mode en heeft een cinematografische beeldtaal.

http://www.lailahida.com/